skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kmečki praznik v Kotljah 18. julija 1937

Prežihov Anza je aktivno sodeloval pri kmečkem prazniku v Kotljah 18. julija 1937, ki ga je organizirala Živinorejska in pašniška zadruga Uršeljska planina s sedežem v Kotljah ob 10-letnici svojega obstoja. Večer pred praznikom so Hotuljci postavili mlaj, in to kljub prepovedi, s slovensko zastavo. Po slavnostni seji naslednjega dne so začeli živinorejci goniti svojo lepo rejeno lisasto plemensko živino z vseh hribov in globač na razstavo v Kotlje. Kljub opozorilom, naj gojijo predpisano belo marijadvorsko pasmo, so raje redili lisasto pincgavsko pasmo. Njihovi biki zato niso bili patentirani in Hotuljci za njih niso prejemali subvencij. Že v dopoldanskih urah so se pričele priprave za popoldanski spored, za krstno uprizoritev igre »Koroška kmečka ovset v Mežiški dolini«10, ki jo je spisal Kuharjev Anza na pobudo upravnega odbora živinorejske zadruge. Za uprizoritev je bilo veliko zanimanje, saj so se okrog 14. ure začeli zbirati kmetje in delavci iz vse Mežiške doline, prireditev pa se je odvijala na bližnjem Štalekarjevem dvorišču.

Preberi več

Prišli so Šentanelci in Strojanci, prišli so knapi z Leš, prišli so tudi Selanci, Podgorci, Pamečani in Šantjanžani. Tudi guštanjske »purgarje« in fužinarje je reč zamikala, pa tudi okoličani s Prevalj in Dravograda so prišli pogledat, kaj se godi v Kotljah. Beno Kotnik, p.d. Lobas, je pozneje v lokalnem glasilu zapisal, da »se je v Kotljah nabralo toliko ljudi, kot jih Hotuljci razen na Vorančevem pogrebu do danes še niso videli.«11 Igra pa je bila združena tudi s tombolo, na kateri je kot prvi dobitek zadela kravo Dularjeva Micka.12 Narodopisno igro so Hotuljci z velikim uspehom odigrali še v nekaj drugih krajih v Mežiški dolini in je povsod naletela na zelo ugoden odziv.

 

10 Kuhar, Ivan: Koroška kmka ovset iz Mežiške doline. Igra v petih dejanjih.                                         

11 Kotnik, Beno: Kmečki praznik v Kotljah julija 1937. V: Koroški fužinar, 10. 5. 1959, št. 4–9, str. 37.

12 Zabel, Franc: Spominsko obeležje Ivanu Kuharju na Preškem vrhu, odkrito 14. V. 1978. V: Hotuljski tabor: 35 let, 1978, str. 74–77.

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam