Kmečki praznik v Kotljah 18. julija 1937

Prežihov Anza je aktivno sodeloval pri kmečkem prazniku v Kotljah 18. julija 1937, ki ga je organizirala Živinorejska in pašniška zadruga Uršeljska planina s sedežem v Kotljah ob 10-letnici svojega obstoja. Večer pred praznikom so Hotuljci postavili mlaj, in to kljub prepovedi, s slovensko zastavo. Po slavnostni seji naslednjega dne so začeli živinorejci goniti svojo lepo rejeno lisasto plemensko živino z vseh hribov in globač na razstavo v Kotlje. Kljub opozorilom, naj gojijo predpisano belo marijadvorsko pasmo, so raje redili lisasto pincgavsko pasmo. Njihovi biki zato niso bili patentirani in Hotuljci za njih niso prejemali subvencij. Že v dopoldanskih urah so se pričele priprave za popoldanski spored, za krstno uprizoritev igre »Koroška kmečka ovset v Mežiški dolini«10, ki jo je spisal Kuharjev Anza na pobudo upravnega odbora živinorejske zadruge. Za uprizoritev je bilo veliko zanimanje, saj so se okrog 14. ure začeli zbirati kmetje in delavci iz vse Mežiške doline, prireditev pa se je odvijala na bližnjem Štalekarjevem dvorišču.