skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ponovno v Galiciji (Krasna)

Konec junija 1916 so enoto prepeljali v Galicijo v vas Krasna. Preberi več
Na poti opazuje slabe slovaške hiše, ki jih je prizadela vojna. Boji proti Rusom so bili hudi, izgube vojakov so bile velike. Od 265 vojakov je v Zupančičevi enoti ostalo le še 45 mož, ostali so bili ubiti, ranjeni ali ujeti. Ob tem je bil Zupančič razočaran nad slabo organizacijo, nesposobnimi nadrejenimi in aktivnimi častniki, ki so se v boju potuhnili. V dnevniku je zapisal: "To me tako prevzame, da sklenem uveljaviti tudi jaz vse svoje napake". Poleg tega so jih pestile še druge nadloge - uši in vročina.
Vendarle je Zupančič izkoristil trenutke zatišja in posnel veliko fotografij iz zaledja fronte v vasi Krasna in okolici. Fotografiral je razna zaledna opravila vojakov, begunce in domačine, s katerimi so prišli v stik.

V Galiciji so ostali do konca julija 1916. V boju so izgubili večino enote. Zupančič se je avgusta 1916 vrnil domov na dopust. Od tam je šel na kraško bojišče do oktobra 1916, ko se bolan vrnil v zaledje. Imel je želodčne težave, mučili sta ga nespečnost in izguba apetita. Oktobra se bil v ljubljanski bolnišnici, november 1916 pa je preživel v zdravilišču Rogaška Slatina. Od tam je šel za tri mesece v pisarniško vojaško službo v Admont na avstrijskem Štajerskem.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Spletni naslov

http://www.mkk.si/

Ključne besede

prva svetovna vojna, VOJAKI

Datum objave

06.02.2015 09:43

Zadnja sprememba

30.04.2015 13:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam