skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pomembnejše zgradbe srednjeveškega Ptuja

Ptuj, slikovito mesto v osrčju Spodnjega Podravja je bilo v teku stoletij, zaradi svoje strateške lege na križišču poti, ki povezujejo Sredozemlje s Podonavjem, prizorišče živahnega zgodovinskega dogajanja. Svoj prvi vzpon je doživelo v rimskem času, ponovno pa v srednjem veku, ko se je izoblikovala značilna trikotno oblikovana veduta srednjeveške mestne naselbine. Urbanistična zasnova mestnega jedra se je dokaj neokrnjena ohranila vse do danes.

Preberi več

Staro mestno jedro Ptuja je umeščeno med reko Dravo in vznožje grajskega griča. Če ga gledamo z juga, je vklenjeno v obliko trikotnika. Na zahodu in vzhodu ga oklepata dominikanski in minoritski samostan, nad njim pa kraljuje grad. Stavbe na vrhu grajskega griča so prav tako razporejene v trikotnik. Vrh trikotnika predstavlja osrednja grajska stavba, njegovi skrajni točki sta zahodni in vzhodni grajski stolp. Mestni in grajski trikotnik oblikujeta eno najlepših mestnih vedut na Slovenskem.

Ob južnem vznožju grajskega griča teče Prešernova ulica (nekoč Tržna, Žitna in kasneje Gosposka ulica), ki je bila v srednjem veku osrednji mestni tržni prostor. Vzdolž ulice so razporejene najlepše meščanske hiše. Pravokotno nanjo se navdol proti Dravi spuščajo ozke uličice, nekaj pa se jih po pobočju grajskega griča vije navzgor proti gradu. Ulico na njenem zahodnem delu zaključuje mogočno poslopje Malega gradu in Muzejski trg z dominikanskim samostanom. Na vzhodnem delu se ulica razširi v Slovenski trg (nekoč Glavni trg) z mestnim stolpom in mestno župno cerkvijo sv. Jurija. Na tem mestu se je do 12. stoletja zaključeval vzhodni predel mesta, šele kasneje se je razširil do rečnega nabrežja, v bližini katerega je bil v drugi polovici 13. stoletja zgrajen minoritski samostan.

Staro mesto ob Dravi so upodobili mnogi slikarji in fotografi. Najstarejša ohranjena upodobitev Ptuja je bakrorez avstrijskega kartografa Georga Matthäusa Vischerja (1628-1696), objavljen v "knjigi gradov" z naslovom Topographia Ducatus Stiriae (1681), v kateri je avtor upodobil najpomembnejše kraje in gradove na Štajerskem. Med najstarejše upodobitve mesta spadata tudi oljna slika neznanega avtorja z naslovom "Ober Pettau" (Gornji Ptuj), ki datira v leto 1687 ter votivna slika "Ex voto" Franza Josefa Felnerja, ki jo je ptujski mestni svet naročil pri domačem slikarju, ko je januarja 1766 Drava zamrznila in grozila, da bo porušila leseni most čez Dravo.

 (Avtorica digitalne zbirke Pomembnejše zgradbe srednjeveškega Ptuja: Melita Zmazek)

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Ptuj, MESTNO JEDRO, HISTORIČNE ZGRADBE, ARHITEKTURNA DEDIŠČINA

Datum objave

18.08.2016 07:30

Zadnja sprememba

01.09.2016 13:37

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam