Pomembne topliške stavbe na razglednicah

Po pripovedovanju starejših Topličanov so imeli do druge svetovne vojne v Toplicah vse, kar so potrebovali. Preberi več

Po pripovedovanju starejših Topličanov so imeli do druge svetovne vojne v Toplicah vse, kar so potrebovali: trgovine, mesnico, pekarno, gostilne, pa tudi občino, žandarmerijo, šolo, pošto, lekarno in zdravnika, cerkev, gasilski dom, sokolski dom in seveda veličastno zdravilišče, s kakršnim se ne more pohvaliti vsak kraj. Po drugi vojni se je marsikaj spremenilo. Tudi številne stavbe se niso ohranile, zgrajene pa so bile nove.

Stare razglednice so velikokrat pomemben slikovni dokument kraja in njegove stavbne dediščine. Tudi ohranjene topliške razglednice pričajo o tem, da je bila podoba kraja nekdaj v mnogočem drugačna. Ali pa tudi ne …

Darja Peperko Golob

Dolenjske Toplice, FOTOGRAFIJE, krajevna zgodovina, RAZGLEDNICE