skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Polenšak je imel spomenik padlim v 1. svetovni vojno od leta 1920 do 1937, ko je bil odstranjen. V neposredni bližini stoji danes spomenik generalu Maistru in njegovim vojakom.

Preberi več
Prvotni spomenik na Polenšaku je dal leta 1920 postaviti rojak iz Amerike Joško Lovrec, posvetil pa ga je svojemu bratu, prijateljem in sokrajanom, ki so padli v 1. svetovni vojni. Na marmorni plošči pa je bilo zapisanih le 40 imen padlih, saj so nekatere družine imena svojih padlih oz. pogrešanih družinskih članov vpisale kar na svoje družinske grobove. 
Spomenik so postavili na trati ob lipi, pred današnjo gostilno Šegula, oz. na zemljišču, ki je pripadalo cerkvi. Čeprav je domači župnik sprva dal soglasje za postavitev spomenika, je postal ta v naslednjih letih predmet spora med župniščem in občino Polenšak. Župnik je zahteval odstranitev spomenika, zato je morala občina leta 1937 spomenik odstraniti s cerkvene posesti; nameravali so ga znova postaviti na pokopališču, vendar se to nikoli ni zgodilo. Namesto spomenika  so se tako do danes ohranile le fotografije spomenika ter zapis v župnijski kroniki, ki priča o njegovi žalostni usodi.
 
V neposredni bližini mesta, kjer je nekoč stal spomenik padlim v 1. svetovni vojni, stoji danes spomenik generalu Maistru in njegovim vojakom. Leta 2013 ga je postavilo  Slovenjegoriško društvo generala Maistra v sodelovanju z Občino Dornava. Gre za kopijo originalnega spomenika, ki stoji v Ljubljani in je delo Bojana Štineta.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

Polenšak, SPOMENIKI, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

21.11.2014 13:17

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam