skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Poklicno gasilstvo na Celjskem

Začetki poklicnega gasilstva na Celjskem segajo v leto 1955, Okrajni ljudski odbor je 1. maja 1955 znotraj Prostovoljnega gasilskega društva Celje oblikoval poklicni gasilski vod, ki je pričel s stalnim dežurstvom.Poklicni gasilski vod je bil ustanovljen z odločbo Okrajnega ljudskega odbora 20. julija 1956. Leta 1958 se je Poklicni gasilski vod preimenoval v Poklicno gasilsko četo. Četa je do leta 1961, ko je bil zgrajen gasilski dom, delovala na stari lokaciji celjskega magistrata. V prvih petih letih je intervenirala v 290 primerih.

Preberi več
27. decembra 1961 je Okrajni ljudski odbor izdal sklep o preimenovanju čete v Zavod za požarno varnost. Zavod za požarno varstvo Celje se je 13. marca 1974 preimenoval v Zavod za požarno, reševalno in tehnično službo Celje, po dvajsetih letih, 15. aprila 1994, se je preimenoval v Javni zavod za požarno, reševalno in tehnično službo Celje in nato še 12. julija 2005 v Poklicno gasilsko enoto Celje.
Poklicna gasilska enota Celje je na podlagi meril kategorizirana v VI. kategorijo gasilskih enot, tip enote 3.
Zaposluje 44 poklicnih gasilcev in 1 poklicno gasilko, delo je organizirano v štirih izmenah, tako da ima vsaka izmena teoretično 11 do 13 gasilcev, najmanj pa devet gasilcev na izmeno.
Operativna pripravljenost moštva oziroma operativno delo v zavodu se izvaja v izmenah, in sicer po ruskem turnusu na 12 ur, menjava izmen pa je ob 7. in 19. uri. PGE Celje skupaj z enoto Heliosa iz Domžal zagotavlja tudi neprekinjeno dežurstvo v DARS-ovi bazi na Vranskem za potrebe posredovanja v trojanskih predorih.
S taktičnega vidika je poklicna gasilska enota Celje sposobna delovati v času ene minute od poziva.
Enota je v obdobju zadnjih let močno napredovala tudi kadrovsko, saj je od 28 zaposlenih operativnih gasilcev prerasla na 45. Velik napredek je tudi na strokovni usposobljenosti zaposlenih in posodobitvi voznega parka in opreme za posredovanje ob nesrečah.
Poklicna gasilska enota je v letu 2010  posredovala 693-krat, od tega pretežni del predstavljajo nesreče v cestnem prometu (137) in požari (143).

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam