Podružnične cerkve

Ni znano, kdaj točno se je župnija Smlednik popolnoma osamosvojila. Leta 1976 je sicer praznovala tristo let, kar se navezuje na omembo iz leta 1676, vendar je v škofovskih vizitacijah neodvisno od župnije Vodice omenjena že leta 1631. Še v 20. stoletju je župnija Smlednik poleg današnjih podružnic, Hraše, Moše, Valburga in Zbilje, obsegala tudi lokalijo v Trbojah ter podružnice v Zgornjih in Spodnjih Pirničah, kar se še vedno vidi v motiviki fresk na oboku župnijske cerkve. Trboje so se odcepile leta 1912, Pirniče pa leta 1985. V 17. stoletju je pod Smlednik spadala še cerkev v Tacnu in ena od cerkva na Podreči, ki ne obstaja več.

Lucija Fabjančič

Tatjana Mavrič