Zemljevid
Hribar je svojo neizvolitev za župana objavil z oklicem z naslednjimi besedami: "Dobil sem uradno obvestilo, da Njegovo Veličanstvo ni blagoizvolilo potrditi soglasne moje šeste izvolitve za župana ljubljanskega. Z drugimi besedami rečeno: vlada te izvolitve ni priporočila cesarju v potrjenje. Ta razglasitev izvršila se je ob takem času in pod tako čudnimi okolnostmi, da se ne morem iznebiti misli, da so merodajni krogi imeli pri tem posebne namene. Zato se mi zdi potrebno častite someščane, katerim ob danej priliki pojasnim ves položaj, prositi, naj opuste vse, karkoli bi utegnilo biti všeč onim, ki so povzročili, da moja izvolitev ni potrjena bila." (Moji spomini, 1984, str. 352) Preberi več
Pisal se je 22. avgust 1910, ko Ivana Hribarja kljub izvolitvi cesar Franc Jožef ni ponovno potrdil za župana. In to kljub temu, da so ga predstavniki ljudstva že izvolili.

Zavedni Hribar je postal z avstrijsko vojno napovedjo Kraljevini Srbiji in začetkom 1. svetovne vojne namreč politično sumljiv. 7. avgusta 1914 so ga zaprli v ljubljanske policijske zapore in ga izpustili šele decembra istega leta. Ponovno so ga zaprli spet meseca januarja.

V začetku aprila je bil izgnan v Abtenau na Salzburškem.

V Slovenijo se je družina Hribar vrnila čez dobri dve leti, a še vedno niso smeli na Kranjsko. Mrzlega zimskega dne leta 1918 se je družina vendarle vrnila v Ljubljano. Ivan Hribar se je spet vključil v politično življenje. Ob slovesni združitvi z brati Srbi in Hrvati oktobra 1918 je z balkona navdušeno pozdravil množico: uresničile so se njegove sanje!

Leta 1919 je postal veleposlanik nove države v Pragi. Čez dve leti se je vrnil v domovino in postal pokrajinski kraljevi namestnik za Slovenijo.

1941. leta pa mu je podeljen tudi častni doktorat.

Dva meseca kasneje ga je hudo prizadela predaja jugoslovanske vojske in priključitev k trojnemu paktu ter okupacija Ljubljane. 18. aprila 1941, zavit v zastavo, je odšel na zadnjo pot; njegovo truplo so našli v Ljubljanici.

politika

Leja Borovnjak