Zemljevid
V Dešnu ali širše v Moravški dolini okroglo pletenim košaram pravijo korba, manjšim korbca. Vitre so iz leske in vrbe, a najboljše so kostanjeve. Najlepše je plesti iz srobota, a ga je treba najprej tri ure kuhati, nato pa še olupiti. Preberi več
V osnovi povsod po Sloveniji pletejo enako, razlike so le v detajlih po pokrajinah in v surovinah, ki so v okolju. Vitre so pretežno leskove ali vrbove, najboljše pa so kostanjeve, ki so jih uporabljali predvsem za pletenje košev.

Za izdelavo pletene košare potrebujete le žepni nožič, s katerim obelite ogrodne leskove palice in olupite prekuhan srobot. In seveda obilo dobre volje ter zelo dobro poznavanje narave. Ljudje smo v zadnjih desetletjih izgubili občutek za letne čase, za dihanje narave. Prav košare in cajne se namreč pletejo z letnimi časi.

košare, PLETENJE