skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Plesi iz Prekmurja

Prekmurje je pokrajina na severovzhodu Slovenije med Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Plesi in pesmi iz Prekmurja so v osnovi enaki kot drugod le, da jih imenujejo drugače. Močno je opazen madžarski folklorni vpliv, tako na same plese, kot tudi na glasbo in pesmi.

Preberi več

Plesi Ravenskega se razlikujejo od tistih z Goričkega, zato je Celjska folklorna skupina v spletu zajela nekaj iz obeh področij. Tudi oblačilna kultura se precej razlikuje od klasične slovenske, z vplivi sosedov. Tu so se ohranili nekateri cehovski plesi, ki pa so sicer izgubili svoj prvotni pomen in so ponekod prerasli v spretnostne plese. Takšen ples je »Tkalečka«, ples tkalcev, kjer fantje tekmujejo med sabo, kdo bo hitreje pretikal robček pod kolenom. To pretikanje ponazarja gibanje čolnička na statvah. Najhitrejši fant ima pravico prvega plesa. Posebnosti so »Gospod-gospa« in »Sotiš«, varianta plesa, ki je prišel iz Škotske. »Točak« je razširjen tudi drugje po Sloveniji, le da je znan pod imenom »Rašpla«. »Pajeriš« pa plešejo kot vrtenico s potresavanjem, v paru ali vsak zase.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

etnologija

Kontaktne osebe

Vera Orešnik

Ključne besede

FOLKLORA, LJUDSKI PLESI, SLOVENSKI LJUDSKI PLESI, Prekmurje

Datum objave

24.12.2018 10:52

Zadnja sprememba

24.12.2018 10:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam