Pisec Zgodovine lavantinske škofije

Orožen se je z večjo vnemo posvetil raziskovanju zgodovine po letu 1867, ko je postal stolni korar v Mariboru. Lotil se je obsežnega projekta pisanja Zgodovine lavantinske škofije. Želel je napisati zgodovino vseh dekanij lavatinske škofije. V letih 1868–1893 je izšlo osem zvezkov Zgodovine lavatinske škofije, ki so obsegali :

-          I. zvezek: mariborska škofija in stolni kapitelj ter dekanije Maribor, Radlje ob Dravi, Jarenina, Sv. Lenart v Slovenskih goricah in Cirkovce,

-          II. zvezek: Benediktinski samostan Gornji Grad (1876), Dekanija Gornji Grad (1877),

-          III. zvezek: savinjski arhidiakonat, Dekanija Celje z župnijami Celje, Teharje, Žalec, Galicija, Gotovlje, Sv. Peter v Rožni dolini, Griže, Polzela z Novim kloštrom (1880),

-          IV. zvezek: Dekanija Braslovče, Dekanija Laško (1880),

-          V. zvezek: šaleška dekanija s Svetim Jurijem v Škalah, Sv. Martinom pri Šaleku, Sv. Janezom na Vinski gori, Sv. Iij pri Velenju, Sv. Pankracijem pri Ponikvi, Sv. Mihaelom v Šoštanju, Sv. Petrom v Zavodnjah, Sv. Andražem v Belih vodah (1884),

-          VI. zvezek: Dekanija Kozje (1887),

-          VII. zvezek: Dekanija Rogatec z župnijami Sv. Križ pri Rogaški Slatini, Sv. Jernej v Rogatcu, Sv. Marija v Kostrivnici, Sv. Ema, Sv. Peter, Sv. Florian na Boču, Sv. Rok na Sotli, Sv. Mihael in Sv. Anton v Stopercah (1889),

-          VIII. zvezek: Dekanija Nova Cerkev (1893).

Obširnega dela Zgodovine lavantinske škofije mu zaradi težav z vidom ni uspelo dokončati. V zadnjem zvezku je avtor sam izrazil upanje, da bo Zgodovino lavantinske škofije končal kdo od duhovnikov v škofiji. Vendar do tega ni nikoli prišlo.

Preberi več

Vsi zvezki imajo podobno strukturo. V vsakem od zvezkov je avtor najprej obdelal pomembnejše zgodovinske dogodke v župnijah, s posebnim poudarkom na turških vpadih, kmečkih uporih, epidemijah, požarih, naravnih nesrečah in na pojavu protestantizma. Nato se je posvetil nastanku župnij, gradnji in popravilu cerkva, cerkvenim imenom in ustanovam ter podružničnim cerkvam in kapelam.

V zgodovino župnij je vključil tudi zgodovino tam ležečih gospoščin in gradov.

Kljub temu da Orožen v svoji Zgodovini lavantinske škofije ni v celoti citiral virov svojih podatkov, še danes velja njegova zgodovina za zelo verodostojno.

Orožnova Zgodovina lavantinske škofije je bila namenjena širši strokovni javnosti, zato se jo je Orožen odločil napisati nemščini. Podobno delo napisano v slovenskem jeziku bi v strokovnih krogih imelo mnogo manjši odmev, kot ga je imelo sicer.

Orožnova Zgodovina je izhajala pri različnih založnikih, pet od osmih zvezkov pa je Orožen izdal v samozaložbi.

Alenka Hren Medved

Srečko Maček