skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pevsko društvo Lipa Litija

Pevsko društvo Lipa iz Litije je drugo najstarejše tovrstno pevsko društvo v Sloveniji z bogato tradicijo. Preberi več
Pevsko društvo Lipa Litija je bilo ustanovljeno leta 1885 kot del slovenskega kulturnega boja proti pritisku ponemčevanja in je kot tako drugo najstarejše pevsko društvo na Slovenskem. Na začetku je obsegalo manjši moški zbor, tekom desetletij pa se je obogatilo tudi z mešanim in ženski pevskim zborom.

Najbolj sta društvo zaznamovala dva rojaka in Litijana - narodni buditelj, publicist in poslanec v dunajskem parlamentu Luka Svetec (1826-1921) in pevec, skladatelj in organist Peter Jereb (1867-1951), ki je društvo neprekinjeno vodil celih 40 let in je pustil neizbrisen pečat v slovenski zborovski in cerkveni glasbi.

Danes društvo obsega 2 sekciji - Moško in Žensko vokalno skupino Lipa, ki ju kot umetniški vodji usmerjata Žiga Tori in Ana Tori. Obe skupini pogumno nadaljujeta več kot stoletno litijsko pevsko tradicijo s prepevanjem bogatega repertoarja predvsem slovenskih avtorjev, prejeli pa sta že mnogo pohval in priznanj tako na občinski kot regijski ravni.

Fotogalerija

Informacije

Kontaktne osebe

Helena Hauptman

Ključne besede

DRUŠTVA, kulturna društva, PEVCI, PEVSKI ZBORI

Datum objave

29.09.2014 00:00

Zadnja sprememba

23.03.2015 08:17

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam