skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pettauer Zeitung (1889-1904)

Drugi ptujski časopis se je pojavil 21. decembra 1889, ko je Wilhelm Blanke (1824– 1899), ustanovitelj tiskarne, ki je na Ptuju delovala vse do leta 1945, začel izdajati časopis Pettauer Localanzeiger.

Preberi več
Patauer Localanzeiger se je 1. aprila naslednjega leta preimenoval v Pettauer Zeitung in postal eden najbolj branih spodnještajerskih časnikov. Uredniško taktirko časopisa je držalo v rokah več mož, mnogi med njimi so bili člani leta 1893 ustanovljenega ptujskega Muzejskega društva. Eden pomembnejših urednikov "Petauerice" je bil Josef Felsner, avtor prvega ptujskega turističnega vodnika  Pettau und seine Umgebung (1895).

Pettauer Zeitung je bil sprva časopis z nepolitično vsebino. Prinašal je novice iz lokalnega društvenega, kulturnega in gospodarskega življenja,različne literarne prispevke, poročal o novostih inzanimivostih iz domovine in sveta, objavljal kmetijske nasvete, oglase lokalnih trgovcev in obrtnikov …
S 1. julijem 1894 se je Pettauer Zeitung spremenil v politični časopis, glasilo spodnještajerskega nemštva, s podobno orientacijo kot celjski Deutsche Wacht in Marburger Zeitung. Zagovarjal je »pravično stvar Nemcev na Spodnjem Štajerskem« in bil naperjen proti slovenskim narodnim interesom. V drugi polovici 19. stoletja so se namreč slovensko-nemška nacionalna razmerja na Slovenskem zelo zaostrila. Slovenska prizadevanja za uresničitev idej Zedinjene Slovenije ter zahteve po jezikovni enakopravnosti v uradih, šolah in javnem življenju so med slovenskim prebivalstvom na Štajerskem naletele na veliko podporo. Zaradi uspehov slovenske politike so se spodnještajerski Nemci počutili vedno bolj ogroženi in njihove reakcije na vladne koncesije Slovencem so bile vse ostrejše. Razumeli so jih kot izgubo nemških pravic in ogrožanje starodavnega »nemškega posestnega stanja«. Pettauer Zeitung se je tako zavzemal za nemško prevlado v avstro-ogrski monarhiji ter zaščito interesov nemštva na nacionalno mešanih področjih. Deželo Štajersko je želel ohraniti enotno nemško in jo ubraniti pred poskusi uveljavljanja slovenstva.

Od 1896 do 1904 je časopis spremljala ilustrirana priloga Illustriertes Unterhaltungs-Blatt: Beilage zur Pettauer Zeitung. Prinašala je lahkotno in zabavno branje: leposlovne prispevke, opise in ilustracije tujih krajev, njihovih arhitekturnih znamenitosti in pomembnih osebnosti, pa tudi različne kmetijske, zdravstvene in kuharske nasvete, anekdote, šale in uganke …

Zadnja številka "Petaurice" je izšla 25. decembra 1904. Z novim letom 1905 jo je nadomestilo glasilo Pettauer Anzeiger (1905-1913), ki je prinašalo le poslovne informacije.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

ČASOPISI, DOMOZNANSKE ZBIRKE, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Ptuj

Datum objave

24.09.2013 14:45

Zadnja sprememba

21.08.2018 16:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam