Perutninarstvo v Novicah

Za namizno pečenko so Brahma boljše nego Cochin

Josip Lenarčič je bil očitno zelo aktiven tudi na področju publicistike. Kot avtorja številnih strokovnih člankov ga najdemo tudi v tedniku Novice – gospodarske, obrtniške in narodne.

Kdor bode pa še dandanašnji resno pisal o kokoših?! Vrabci na strehah uže čivkajo, da je brez potrebe vsaka beseda o tem predmetu, ker iz te moke ne bode nikdar kruha. (op.1)

V 6. številki Novic, ki so izšle 6. februarja 1889, v rubriki Perutninarstvo prične s tem retoričnim vprašanjem predstavitev kokoši in njihovih sorodnic. V nizu člankov o perutninarstvu, ki jih s prekinitvami objavljali v letih 1889 in 1890, Lenarčič podaja nazorne opise številnih vrst, nasvete za vzrejo, ekonomske vidike kokošjereje, značilnosti oziroma razlike. Izpostavlja dobre nesnice jajc, na drugi strani pa opozarja katere kokoši imajo boljše meso:

Za namizno pečenko so Brahma boljše nego Cochin, ker imajo šibkejše kosti in okusnejše meso. Na Angleškem jih prav pogostoma rabijo za pečenko, zlasti mlade peteline …. (op.2)