skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Paracelsus - Luther medicine

V zbirki so predstavljeni življenje in dela Paracelsusa, utemeljitelja sodobne medicine. Posebna pozornost je posvečena njegovim povezavam s slovenskimi kraji in ljudmi.

Preberi več
Paracelsus, eden najpomembnejših reformatorjev medicine, je tudi  ena najnenavadnejših osebnosti v  zgodovini znanosti. Njegov pogled  in odnos do sveta izraža izrek, ki ga pogosto najdemo na naslovnicah njegovih del in ga lahko preberemo na vrhu njegovega portreta (Hirschvogel): »Alterius non sit, qui suus esse posest,« kar pomeni: »Naj ne bo odvisen od drugega, kdor je lahko sam svoj«.
Paracelsusovo pravo ime je Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim (1493?- 1541). Kot je veliki reformator Martin Luther vplival na spremembe v cerkvi, tako je Paracelsus vplival na razvoj medicine, zato ga imenujejo tudi »Luther v medicini.« Vzdevek Paracelsus (tj. več od Celsusa) si je izbral sam, saj je verjel, da je njegovo znanje večje od A. C. Celsusa, znamenitega enciklopedista iz 1. stoletja, avtorja medicinske enciklopedije, ki so jo na novo odkrili leta 1426 in je bila v 15. stoletju  zelo popularna.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

Paracelsus (1493-1541)

Datum objave

07.10.2010 00:00

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam