skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Orbis pictus (1788)

Jan Amos Komensky (1592–1670), češki teolog, filozof, pedagog in književnik, velja za utemeljitelja moderne pedagogike.

Preberi več

Komensky je prvi znanstveno preučeval pouk in šolstvo in s svojimi idejami prehitel svoj čas. Zavzemal se je za splošno šolsko obveznost in zahteval nazoren pouk v materinščini, dostopen vsem, ne glede na stanovsko pripadnost. Podpiral je učenje jezikov, še zlasti latinščine, predlagal enakomerno zastopanost naravoslovnih in humanističnih ved v izobraževanju, zavračal strogost ter telesno kaznovanje in menil, da je pri poučevanju potrebno upoštevati didaktično načelo postopnosti in nazornosti ter učenčevo dojemljivost, starost in nadarjenost. Z vrednotami, kot so enakopravnost, toleranca in spoštovanje različnosti, se je približal vrednotam današnje družbe, s svojimi pedagoškimi spisi Odprta jezikovna vrata (Janua Linguarum Reserata, 1631), Labirint sveta in raj srca (Labyrint svĕta a ráj srdce, 1631), Velika didaktika (Didactica Magna, 1657) in Čutni svet v slikah (Orbis sensualium pictus, 1658) pa vplival na modernizacijo pouka.

Učbenik Orbis pictus je bil namenjen začetnemu pouku branja ter pouku latinščine in materinščine. Avtor je delo razdelil na 150 poglavij, ki obravnavajo številne teme: neživo naravo, rastlinstvo, živalstvo, človeka in njegov izvor ter različne oblike človeške dejavnosti. V skladu z načelom, da ni ničesar v razumu, kar ni najprej v čutih, imajo v knjigi glavno besedo slike (lesorezi). Slike so opisane v kratkih, enostavnih stavkih, v vzporednem latinskem in nemškem jeziku, pri čemer je upoštevano načelo postopnega napredka od lažjega k težjemu.

Delo je prvič izšlo leta 1658 v Nürnbergu pri knjigotržcu Mihaelu Endtnerju in je hitro zaslovelo po vsem svetu. Prevedeno je bilo v številne jezike. Izhajalo je dobrih 200 let in je imelo daljnosežen vpliv na poučevanje otrok: otroci v šoli odslej niso le poslušali, ampak tudi gledali. V tem smislu je Orbis pictus predhodnik slikanic in najrazličnejših vrst ilustrirane mladinske poljudnoznanstvene literature, Komensky pa utemeljitelj modernega nazornega pouka, ki se je polagoma uveljavil v stoletjih po njegovi smrti.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj hrani dunajsko izdajo Sveta v slikah iz leta 1788 z vzporednim nemškim in latinskim besedilom. Knjiga je nekoč bila del knjižnice ptujskega Muzejskega društva. V naših zbirkah je tudi izvod iz knjižnice Davorina Žunkoviča z vzporednim latinskim, nemškim, češkim, poljskim in francoskim besedilom, izdan leta 1832 v češkem mestu Hradec Králowé.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Ključne besede

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, stari tiski

Datum objave

25.11.2019 08:42

Zadnja sprememba

13.11.2019 13:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam