skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Obeležja na Goriškem

Digitalna zbirka opisuje nekatere spomenike in obeležja v novogoriški in sosednjih občinah. Za postavitev številnih je poskrbela OZVVS Veteran Nova Gorica, pa tudi katero od drugih območnih združenj, večkrat je sodelovalo Društvo veteranov Sever Severne Primorske. Pri tem so se jim pridružili še drugi akterji: občine in krajevne skupnosti, ministrstva, Slovenska vojska in drugi.

Preberi več

Zveza veteranov vojne za Slovenijo združuje tiste, ki so sodelovali v pripravah na vojno ali aktivnostih v vojni za Slovenijo. Med svoje naloge uvrščajo tudi ohranjanje spomina na priprave in osamosvojitveno vojno za Slovenijo, skrb za postavitev in ohranjanje obeležij ter organiziranje spominskih svečanosti ob obletnicah dogodkov. Podobno med svoje naloge uvršča postavljanje obeležij in organiziranje spominskih slovesnosti tudi Zveza policijskih veteranskih društev Sever, združenje policijskih veteranskih društev Sever, katerih člani so s svojimi aktivnostmi sodelovali v vojni za osamosvojitev Republike Slovenije.

Obema združenjema smo tu namenili nekaj vrstic, sicer pa v Sloveniji poleg njiju deluje več domoljubnih in veteranskih organizacij, katerih cilj je - med drugimi - tudi ohranjanje in negovanje spomina na boje za slovenski narod in domovino ter uveljavljanje domoljubnih vrednot.

Zbirka predstavlja spomenike, ne gre pa pozabiti, da na to obdobje opominjajo tudi številne spominske table, ki so največkrat posvečene družinam ali krajem oz. krajanom, ki so skrivali ali hranili orožje.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj obeležji, raztresenih po Goriški. Koliko natančno jih je, težko z gotovostjo ocenimo, namen zgodbe tudi ni natančen popis, ampak ponazoritev ohranjanja spomina na osamosvajanje na Goriškem. Pri nekaterih smo zapisali več, pri drugih malo manj, izbor predstavljenih obeležij pa je povsem naključen.

Sicer pa se s postavitvijo obeležja skrb zanje ne konča, nadaljuje se tudi kasneje: nemalokrat jih še dopolnijo, urejajo okolico, dodajo kak element, na primer drog za zastavo ali osvetlitev ipd. Ob njih ob obletnicah potekajo spominske slovesnosti, na katerih poleg veteranov sodelujejo tudi učenci šol, razna društva, glasbeni sestavi, vabljeni gostje, predstavniki oblasti in drugi.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam