Zemljevid  

Oglasi iz kaširanega reliefnega papirja

Skozi zgodovino so ljudje oglaševali na različne načine. Primerki oglasov, narejenih iz kaširanega reliefnega papirja, najverjetneje izvirajo iz dvajsetih (ali tridesetih) let 20. stoletja.

Preberi več
Iz registra obrtnikov je rezvidno, da je imel Vinko Ambrožič na naslovu Gorenja vas 2 registrirano trgovino z mešanim blagom (od l. 1909), s filialo v Gorenjem Logatcu (od leta 1914). Na istem naslovu je imela gostilno in krčmo Ambrožič Marija (od l. 1919).

Vinko Ambrožič je imel devet otrok, svoje premoženje, s trgovino in gostilno vred je zakartal, zato so se z družino preselili v Kranj. To je vidno tudi iz dokumentov, ki jih hrani Arhiv Slovenije - leta 1940 je namreč zaprosil za dovoljenje za gostilniško obrt v prostorih Marije Marenčič v Kranju. Glede na to, lahko sklepamo, da so oglasi, kot smo že omenili, nastali v dvajsetih oz. tridesetih letih 20. stoletja.

Ivan oz. Janez Sajovic je imel na naslovu Gorenji Logatec 48 trgovino z mešanim blagom (od l. 1905) in trgovino z lesom (1904). Na istem naslovu je imela Marija Sajovic registrirano peko in prodajo domačega črnega in belega kruha (od l. 1907).

Predvidevamo, da so te oglase postavili v izložbe, kot npr. jaslice, oziroma jih delili kupcem kot reklamno gradivo. Zaenkrat na podobne primere kljub vztrajnemu iskanju še nismo naleteli, gotovo zaradi tega, ker se v tistem času nikomur ni zdelo pomembno tako gradivo hraniti, kar je seveda škoda, saj gre za zalo zanimiv detajl, sploh pa način oblikovanja in oglaševanja.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Orešnik

Kontaktne osebe

Urška Orešnik

Ključne besede

oglasi, RELIEFNA UMETNOST

Datum objave

06.03.2012 12:32

Zadnja sprememba

22.01.2019 08:16

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam