Oeconomische Encyclopädie (1787–1814)

Johann Georg Krünitz (Berlin, 1728–1796, Berlin) je bil nemški zdravnik, enciklopedist, leksikograf, prevajalec, urednik in pisec, član Leopoldine, nemške akademije znanosti s sedežem v Halleju.

Preberi več

Napisal, prevedel in objavil je številne spise s področja znanosti, tehnologije, naravoslovja in medicine, njegovo najpomembnejše delo pa je Oeconomische Encyclopädie oder allgemeines System der Land-, Haus- und Staats-Wirthschaft (Gospodarska enciklopedija ali splošen sistem kmetijstva, gospodinjstva in državnega gospodarstva), specialna enciklopedija s področja ekonomije in tehnike, ki je danes pomemben vir podatkov o gospodarstvu in tehnologiji v času med razsvetljenstvom in industrializacijo. Izhajala je v letih 1773–1858 pri berlinski založniški hiši Pauli. Zvezki obsegajo od 600 do 900 strani in vsebujejo od 1 do 1.900 gesel – posamezna gesla so zelo obsežna, nekatera zapolnjujejo volumen celotnega zvezka. Besedila dopolnjuje in pojasnjuje ok. 9.000 bakrorezov.

Oeconomische Encyclopädie je doživela več izdaj, v različnih obsegih. Za prvi ponatis, ki je začel izhajati leta 1782 pri berlinski založbi Pauli, je poskrbel še Krünitz sam. Leta 1787 se je na Moravskem s cesarsko odobritvijo in s podporo nekdanjega urednika Flörkeja pojavil t. i. brnski reprint enciklopedije. Ponatis, ki bi ga po današnjih merilih lahko označili za piratskega, je v letih 1787–1823 natisnil in izdal tiskar, založnik in knjigotržec Joseph Georg Trassler (1759–1816) iz mesta Brno na Moravskem. Izšel je v 129-ih zvezkih. Zvezki 125–129, izdani v letih 1818–1823, so naslovljeni kot Flörkesche Encyclopaedia.

Ptujska knjižnica hrani 96 od skupno 129-ih zvezkov brnskega reprinta. Zvezki, izdani v letih 1787–1814, so nekoč bili del ptujske muzejske knjižnice.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, DRAGOCENE KNJIGE