Odkritje leta 1926

Sodišče je bilo leta 1926 pobudnik obnove takratne sodne dvorane in ob tem so nepričakovano odkrili Celjski strop. V ohranjeni dokumentaciji preberemo, da je slikar in restavrator Matej Sternen prosil Mestni magistrat celjski, naj zagotovi pomoč pri odstranjevanju slik s stropa sodne dvorane. Dogovorili so se za 29. november 1926, nato pa strop v nekaj dneh prenesli v Celjski dom. Tam je ostal do konca restavriranja, potem so ga v prvih dneh novembra 1927 ponovno namestili na izvorno lokacijo.

Preberi več

Stanje osrednje, najbolj zanimive slike je pred restavriranjem opisal Sternen. Zapisal je: “… platno je na več mestih preluknjano, na nekaterih mestih pretrgano ter skupaj zlepljeno …”. Osrednja slika je bila veliko bolje ohranjena od stranskih. Zelo pomembna je opomba, da je bilo platno že zlepljeno, kar odpira dodatna vprašanja o preteklih nedokumentiranih posegih v strop.

Gabrijela Kovačič

Robert Ožura