Od kala do vodnjaka: učna pot vodnjakov v Braniku in okolici

Učna pot »Od kala do vodnjaka« je nastala v okviru mednarodnega projekta LivingFountains. V Braniku je nekoč skoraj vsaka hiša imela svoj vodnjak. Nekatere med njimi smo skupaj z drugimi vodnimi viri izbrali kot izhodiščne točke za opazovanje in širše razumevanje domače pokrajine.

Pot je primerna za izvedbo naravoslovnih in športnih dni. Vključuje številna spoznanja o domači pokrajini s področja naravoslovja in družboslovja. Ker zahtevnost poti ni velika, je primerna za različne starosti učencev. Lahko se jo skrajša, razdeli ali razširi na širše območje. Celotna učna pot je dolga okoli 14,4 km. Mogoče jo je opraviti peš ali s kolesom. Večinoma poteka po poljskih in gozdnih poteh, deloma pa tudi po asfaltiranih poteh.