Zemljevid  

Spomin je "odnos med sedanjostjo in preteklostjo, med molkom in besedo, med posameznikom in kolektivnim," pravi zgodovinarka Luisa Passerini. Ljudje rišejo svoje sledi v tla, v prostor in tako se vpisujejo vanj, nato pa v njem odkrivajo svoje kolektivne spomine.

Preberi več

Kolektivni spomin se tako vedno dogaja v nekem prostorskem okviru, je zapisal antropolog Maurice Halbwachs, zato nam že sama podoba prostora zaradi svoje stabilnosti daje iluzijo, da se skozi čas nismo spremenili in da najdemo preteklost v sedanjosti. Arhitekt in teoretik Aldo Rossi soglaša z antropologom in pravi, da je "arhitektura trajni oder človeških zgodb; napolnjena je s čustvi več generacij, z javnimi dogodki, zasebnimi tragedijami, novimi in starimi mestnimi dejstvi. Kolektivni in zasebni element, družba in posameznik se v mestu soočata in stapljata […]". Stavbe, povezane v organsko celoto, tvorijo strukturo mesta, a mu življenje in simbolni pomen dajejo njegovi prebivalci. Mesto kot tiha spominska knjiga, album tisočerih spominov, nas skozi desetletja in stoletja povezuje z ljudmi, ki so tu živeli pred nami, z nami samimi in z našimi vsakodnevnimi sopotniki, someščani. Če si le želimo in zmoremo zapomniti, nam mesto pripoveduje o naši preteklosti z vsakim vogalom hiše, portonom ali klopco – o preteklosti posameznika in skupnosti, saj nanje pripenjamo svoja čustva in razpoloženja skozi vsakdan. Prav vsakdanjost tvori podlago teh drobnih spominov, ti pa redko dobijo svoj prostor v veliki Zgodovini. In prav vsakdanjost naredi našo nedavno preteklost samoumevno – dokler ne dojamemo, da je res minila. Na to nas opozarjajo spremembe v nas in v prostoru. Mesto se spominja skozi stavbe, skozi zaporedja njihovih gradenj in iz teh pripovednih sledi nastaja mozaična identiteta mesta. Rušenje stavb in nadomeščanje z novogradnjo pa izbriše spomin na dogodke in ljudi, povezane z njimi. Mesto in meščani pa tako izgubljajo sidra svojega spomina.

Vir:

1. Čebron Lipovec, N. (2014). Ribič spominov plete mrežo identitete = Il pescatore dei ricordi tesse la rete dell'identità. V Bombek, Z.. Obrazi Izole = I volti di Isola (str. 3-4). [Izola]: Pigraf, 2014

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Zdenko Bombek

Ključne besede

KULTURNA DEDIŠČINA, FOTOGRAFIJA, DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA

Datum objave

15.11.2016 14:56

Zadnja sprememba

21.11.2016 13:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam