Zemljevid  

Potreba po raziskovanju oblačilne dediščine domačega okolja

Folklorna dejavnost se v zadnjih letih brez dvoma razvija bistveno bolj intenzivno kot pred desetletji.

Razlog za to je mogoče najti v splošnih družbenopolitičnih razmerah, na katere vpliva občutek, da smo ljudje del velikega sveta (globalne vasi), znotraj katerega izginjajo razlike, po katerih bi se ločili od Drugih, in zaradi povečane strokovne skrbi za razvijanje tega področja ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

Ljudje za svoj obstoj potrebujemo občutek pripadnosti, občutek povezanosti in občutek, da nismo le del množice, ampak smo hkrati z njo pomembni nosilci skupinske identitete – smo del skupnosti, ki nas same in skupnost kot celoto dela posebno. S tem razlogom se naslanjamo  na pretekle kulturne prakse, ki jim s poustvarjanjem v sodobnosti sicer spreminjamo funkcijo ter v povezavi s tem deloma tudi obliko, posledično pa nam ponotranjene s preteklostjo povezane kulturne prvine dajejo temeljno skupinsko identifikacijo. 

Preberi več

V oblačilni kulturi, pa tudi sicer v načinu življenja je za podeželsko prebivalstvo, ne le na Slovenskem temveč tudi sicer v svetu, značilno zamudništvo. Sprejemanje kulturni prvih višjih plasti prebivalstva na nižje torej ne poteka avtomatično, brez sprememb in istočasno, ampak prihaja do zakasnitev in tudi do selekcioniranja, saj nižji sloji sprejemajo prvine, ki mu ustrezajo tudi glede na siceršnje življenjske razmere, tradicijo ipd.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Helena Krampl Nikač

Spletni naslov

https://www.mkk.si/

Datum objave

28.12.2018 14:26

Zadnja sprememba

28.12.2018 14:21

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam