Obdobje druge svetovne vojne

Začetki TAM-a segajo v leto 1942, ko so tovarno zgradili Nemci. V njej so proizvajali letalske dele za potrebe vojne industrije. Tako je na Teznu nastala ena največjih tovarn na okupiranem ozemlju. Z redno proizvodnjo so pričeli leta 1943. Kmalu po tem so se pričele razne diverzantske akcije, s čimer je bilo delo precej oteženo, leta 1944 pa tudi zavezniški letalski napadi. 8. maja 1945 so tovarno zasedli Bolgari, 12. maja pa je prešla v roke jugoslovanske vojske.

Preberi več
Gradbena dela za tovarno letalskih delov (VDM Luftfahrtwerke Steiermark) na Teznu so stekla že konec julija 1941. Pod strokovnim nadzorom so jih izvajali vojni ujetniki iz različnih dežel, sodelovali pa so prav tako Mariborčani. Gradili so objekte za mehansko obdelavo, montažo, karosernico, poleg taga pa tudi stanovanjske barake, barake za vojne ujetnike, kurilnico, sanitarije, tovarniško kuhinjo ipd. Istočasno so polagali daljnovod, železniško progo, kanalizacijo ter gradili cesto. Redna proizvodnja se je v tovarni pričela šele leta 1943, ko so iz Nemčije pripeljali strojno opremo. Nemci so na šolanje v Nemčijo pošiljali večje število ljudi, ki so nato v tovarni delali kot kvalificirana delovna sila. Sredi leta 1942 je bilo v tovarni zaposlenih kar 7105 ljudi, od katerih jih je bilo 4278 vključenih v proizvodnjo, medtem ko so ostali sodelovali pri gradnji objektov in infrastrukture. Zaradi nevarnosti zavezniških zračnih napadov, ki so v začetku leta 1944 povzročili veliko gmotno škodo zlasti na proizvodnih objektih, poleg tega pa tudi precej mrtvih in ranjenih, so pričeli Nemci na globini 14 m in na površini 8512 m2 graditi podzemne bunkerje, ki so jim omogočali nemoten proizvodni proces. V začetku 1945 je proizvodnja hitro upadala, zmanjševalo se je število zaposlenih, poslopja so bila večinoma porušena. 8. maja so tovarno zasedli Bolgari, ki so povzročili še dodatno škodo, 12. maja pa je prešla v roke enote KNOJ-a, ki je imela za nalogo, da ohrani premoženje zaplenjene nemške tovarne.

Viri:

1. Tovšak, S.: Šest desetletij od začetkov Tovarne avtomobilov Maribor. V: Tovarna avtomobilov Maribor. Maribor: Pokrajinski arhiv, 2007, str. 3-8.
2. Iršič, M. (ur.): Tovarna avtomobilov in motorjev Maribor : 1947-1987. Maribor: Tovarna avtomobilov in motorjev, 1987.

Nina Hriberšek Vuk

DELAVCI, druga svetovna vojna, Maribor, TAM, Tovarna avtomobilov in motorjev (Maribor), tovarne