skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Občinska gasilska zveza Celje

22. maja 1955 so se sešli delegati gasilskih društev za ustanovni občni zbor Občinske gasilske zveze Celje. Občnemu zboru je prisostvovalo 38 delegatov, poleg tega pa še zastopniki Mestnega odbora SZDL (Socialistične zveze delovnega ljudstva) za Celje mesto, zastopnik Rdečega križa, poveljnik okrajne gasilske zveze Feliks Smola in drugi. Predsednik iniciativnega odbora Jože Kunej je v svojem poročilu podčrtal naloge gasilstva. Na občnem zboru so izvolili 17-članski upravni odbor, od teh je imelo 13 funkcionarjev določene funkcije, nadzorni odbor ter delegate za okrajno gasilsko zvezo.

Preberi več
Celje z okolico je takrat štelo 35.631 prebivalcev v občinah Celje mesto, Škofja vas, Šmartno v Rožni dolini in Štore. Na tem območju je delovalo 22 gasilskih društev. Med prostovoljnimi so bila: Babno, Celje mesto, Gaberje, Ljubečna, Lokrovec, Lopata, Ostrožno, Prožinska vas, Šmartno, Teharje, Trnovlje in Zagrad - Pečovnik. Industrijska gasilska društva pa so bila v Celeia Sad, Cinkarni, Metki, LIK Savinji, Štorah, Tovarni emajlirane posode, Tovarni volnenih odej v Škofji vasi, Tovarni organskih barvil in na Železnici.
Po občnem zboru je bila velika gasilska vaja od Kapucinskega mostu na Miklavški hrib. Sodelovalo je 22 desetin. Po vaji je bila po celjskih ulicah povorka vseh sodelujočih desetin in vozil.
Z ukinitvijo Občine Vojnik, spomladi leta 1959, je prenehala delovati tudi Občinska gasilska zveza Vojnik, ki se je priključila k celjski gasilski zvezi. K Občinski gasilski zvezi Celje se je pridružilo sedem društev, in sicer: Dobrna, Frankolovo, Lemberg, Socka, Strmec, Papirnica Višnja vas in Vojnik.
V letu 1961 so gasilska društva razdelili v pet sektorjev, sektorski poveljniki pa so sestavljali štab odreda. Za dvig strokovnosti je zveza pripravila v Štorah tečaj za gasilske strojnike, ki ga je uspešno opravilo 15 gasilcev. Istega leta je bil zgrajen tudi gasilski dom za poklicno enoto in ustanovljen zavod za požarno varstvo, v sklopu katerega je delovala tudi poklicna gasilska enota.
V letu 1961 v zvezi delovalo 19 gasilskih društev in 7 industrijskih gasilskih društev. V njih je delovalo 705 operativnih gasilcev, od tega 54 žensk in 651 moških; 91 mladincev in mladink, 73 rezervnih članov, 124 pionirjev in 377 ostalih članov. Skupaj je bilo včlanjenih 1370 članov.
Na občnem zboru so sprejeli sklep, da bodo formirali štab operative s štirimi sektorji. V prvem sektorju so bila vsa industrijska gasilska društva; v drugem društva Ostrožno, Lopata, Lokrovec, Šmartno in Babno; v tretjem društva: Teharje, Prožinska vas, novoustanovljeno društvo Svetina, Zagrad - Pečovnik, Trnovlje, Ljubečna in Celje Gaberje; v četrtem sektorju društva Škofja vas, Vojnik, Frankolovo, Strmec (danes Nova Cerkev), Socka, Lemberg in Dobrna.
18. oktobra 1971 je izbruhnil požar v prostorih Tapetništva na Mariborski cesti, ki se je razširil še na upravne objekte Libele. Požar so gasili poklicna gasilska enota ter društva Celje Gaberje, Laško, Slovenske Konjice, Ostrožno, Babno, Žalec, Škofja vas, Vojnik, Šentjur pri Celju in druga. Pri reševanju je sodelovalo tudi 150 vojakov.
Ob 20-letnici Poklicne gasilske enote Celje je bila 25. aprila 1975 organizirana velika gasilska vaja, ki je potekala na Trgu V. kongresa (današnja Prešernova ulica). Na vaji so prikazali gašenje razvitega požara večjega obsega s tehnično opremo.
17. septembra 1977 je Občinska gasilska zveza Celje prvič pripravila dan gasilca s pregledom moštva in gasilske mehanizacije. Prireditev je potekala na območju Cinkarne, ki je ob tej priložnosti praznovala tudi štiridesetletnico Industrijskega gasilskega društva. Na pregledu je bilo 174 gasilcev s 13 gasilskimi prapori in 20 avtomobili gasilskih društev. Drugi gasilski dan Občinske gasilske zveze Celje je potekal 15. junija 1978 v Vojniku. Udeležilo se ga je 500 udeležencev.
Proslava 110-letnice gasilstva v Celju je potekala 24. oktobra 1981. Ob 16. uri je bila v Krajevni skupnosti Center velika gasilsko-reševalna vaja.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam