skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ob progi in za progo: TVT Boris Kidrič 1863–2009

Med mnogimi podjetji, ki so Mariboru pustila neizbrisljiv pečat, je zagotovo tudi podjetje TVT Boris Kidrič Maribor. Takšen naziv je podjetje pridobilo leta 1977, njegova zgodovina pa je starejša za več kot sto let. Že leta 1863 so namreč v Mariboru začele obratovati delavnice Južne železnice, ki so skrbele za popravilo železniških vozil na stiku proge Maribor–Dunaj in Maribor–Trst. Že leta 1880 je bilo v delavnicah zaposlenih preko tisoč ljudi. Med obema vojnama je upravo prevzela uprava Jugoslovanskih državnih železnic, število zaposlenih pa se je povzpelo nad 2000. Po koncu druge svetovne vojne, leta 1947, je bila z odločbo Ministrstva za promet ustanovljena Delavnica železniških vozil Maribor, ki se je že 1958 preimenovala v Tovarno železniških vozil Boris Kidrič Maribor. Podjetje je na višku, leta 1981, zaposlovalo kar preko 3000 zaposlenih, ki so izpolnjevali začrtan proizvodni program podjetja: investicijsko vzdrževanje in izdelavo novih tirnih vozil, proizvodnjo toplovodnih kotlov in komponent za toplotni program ter proizvodnjo agregatov in komponent za cestna vozila.

Preberi več

Prostor nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič Maribor je tako že od srede 19. stoletja predstavljal cono, v kateri so dominirale delavnice in ki je zrcalila skokovit industrijski razvoj mesta. 130 let kasneje, kmalu po osamosvojitvi Slovenije, se je podjetje zlomilo. Na njegovi lokaciji je v 90. letih 20. stoletja nastalo več manjših podjetij. Še danes ima kompleks izrazito industrijski značaj.

Poleg industrijskega dela podjetja pa so delavnice pustile v Mariboru še najstarejše delavsko naselje v Sloveniji, Železničarsko kolonijo, s katero je podjetje začelo reševati stanovanjske probleme svojih zaposlenih. Danes je kolonija edinstven kulturnozgodovinski in etnološki spomenik in je od leta 1987 razglašena za urbanistični spomenik I. kategorije.

Pokrajinski arhiv Maribor je redno prevzemal arhivsko gradivo podjetja v hrambo že od leta 1988, zadnja predaja arhivskega gradiva pa je bila izvedena leta 2019, ko je svojo dokumentacijo predalo še podjetje Lentherm d. o. o., ki je leta 2016 šlo v stečaj. V arhivu tako hranimo kar 719 arhivskih škatel gradiva, ki izpričuje zgodovino, razvoj in dejavnost podjetja. 

Besedilo v digitalni zbirki o TVT Boris Kidrič je nastalo na podlagi razstave z naslovom TVT: Tovarna vozil in toplotne tehnike Boris Kidrič Maribor: ob progi in za progo: 1863-2009: sledovi mariborskega gospodarstva v arhivskem gradivu Pokrajinskega arhiva Maribor ter strokovne monografije:

Gostenčnik, N. (2019). TVT Tovarna vozil in toplotne tehnike Boris Kidrič Maribor: ob progi in za progo: 1863-2009: arhivsko gradivo mariborskega gospodarstva v Pokrajinskem arhivu Maribor. Maribor, Pokrajinski arhiv.

Monografija je dostopna tudi na spletu:

http://www.pokarh-mb.si/uploaded/datoteke/TVT_Maribor_katalog_spletna.pdf (dostop do vira 19. 4. 2021)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mag. Nina Gostenčnik

Ključne besede

tovarne, Maribor, VOZILA, ŽELEZNIŠKA VOZILA, toplotna tehnika, Tovarna vozil in toplotne tehnike Boris Kidrič (Maribor), TVT Boris Kidrič (Maribor), EKONOMSKA ZGODOVINA

Datum objave

23.04.2021 09:52

Zadnja sprememba

23.04.2021 09:52

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam