Dr. Viktor Gregorić (1869 - 1935)

Viktor Gregorić je bil sin Janeza Gregorića, lastnika gostilne z imenom »Zur Stadt Laibach« na Glavnem trgu v Novem mestu. Kot nakazuje že ime, so v gostilni radi prenočevali potniki, ki so prihajali iz Ljubljane ali se tja vračali.

Dr. Viktor Gregorić je bil rojen 4. aprila leta 1869 v Novem mestu. Maturiral je na novomeški gimnaziji leta 1888 z odličnim uspehom. V Gradcu je študiral medicino in doktoriral leta 1898. Pred prihodom v Novo mesto, po prvi svetovni vojni, je služboval v Ribnici, nato v Sevnici, Sežani, Šenožečah, Ilirski Bistrici in v Rogaški Slatini. Ko je služboval na Notranjskem, se je leta 1907 poročil z Berto Merk, hčerjo pravnika, okrožnega glavarja in dvornega svetnika Josefa Merka.

Dejaven je bil pri zbiranju sanitetnega materiala za srbski Rdeči križ med balkanskimi vojnami, za kar mu je takratni srbski metropolit Dimitrija izrekel pohvalo ter podelil diplomo. Kot sanitetni oficir je v zaledju soške fronte med prvo svetovno vojno služil domovini.