Novomeški »župani« med drugo sv. vojno in po njej

Po italijanski kapitulaciji septembra leta 1943 je postal novomeški župan železničar Jože Hribar iz Bršljina. Ko so Nemci oktobra leta 1943 zasedli Novo mesto, so vodstvo novomeške občine izročili dr. Zdravku Kalanu. Po osvoboditvi je leta 1945 vodil Mestni narodni osvobodilni odbor predsednik Ciril Dular. Mestnemu ljudskemu odboru Novo mesto so predsedovali: Jakob Geič in Alojz Mirtič leta 1946, Zupančič Alojz od leta 1946 do leta 1949, Franc Zagorc od leta 1949 do leta 1950 in Jože Udovič od leta 1950 do leta 1952; ta je postal tudi prvi predsednik leta 1952 uzakonjenega Ljud­skega odbora mestne občine Novo mesto. Sledili so mu Alojz Ivanetič od leta 1952 do leta 1954 in Boris Adrijanič od leta 1954 do leta 1955.