Novomašniška posvečenja

Največ podobic je na temo obeleževanja nove maše t. j. prve maše, ki jo opravi duhovnik po mašniškem posvečenju. Nova maša oz. primicija je praznik cerkvenega občestva, ki ga ni praznovala samo novomašnikova domača vas, ampak vsa fara, včasih celo sosednje fare. Praznovanja so bila različna od pokrajine do pokrajine. Na Primorskem (še posebej v okolici Trsta) so v spomin tiskali in delili sonete in ode med ljudmi (sprva v italijanščini in kasneje tudi v slovenščini). Še v modernem času so za nove maše v Beneški Sloveniji delili spominske brošurice. V osrednji Sloveniji so ta farni praznik praznovali en dan (v nedeljo prve daritve). V vzhodni Sloveniji so bila praznovanja nove maše zelo velika in obsežna.