Novo rojstvo – »Na delo«

Spomladi 1946 se je politična volja ponovno prebudila: »Že dalj ča­sa se je opažala nujnost izdajanja okrožnega časopisa, ki naj bi obveš­čal prebivalstvo celjskega okrožja o vseh problemih, nastalih v okrožju na polju obnove, političnega in kultur­nega življenja, časopisa, ki bi prebi­valstvo seznanjal z delom naše ljud­ske oblasti, z novimi ukrepi in odred­bami.«

Preberi več
»V soboto, 13. aprila 1946, je težko pričakovani časopis z naslovom Na delo v zmanjšanem formatu ponovno izšel. Že sa­mo ime priča, da se je ponovno postavil v službo politike, ki je pozivala »Na delo za obnovo domovine, za dvig produkcije v tovarnah in nji­vah! Na delo za utrjevanje ljudske ob­lasti in vseh pridobitev narodno os­vobodilne borbe! Na delo za izpol­njevanje vseh nalog, ki jih postavlja pred nas ljudska oblast! Na delo pro­ti špekulantom, birokratom, saboter­jem. Na delo za boljše in lepše živ­ljenje …«
Datum in vsebina prve številke sta poleg problematike slovenskega Trsta zajela »prvomajsko tekmovanje, ki je v našem okrožju zajelo široke ljud­ske množice delavcev, kmetov, de­lovne inteligence, žena in mladine, ko se je na stotine marljivih rok delov­nega ljudstva navdušeno odzvalo no­voletni poslanici maršala Tita, nese­bično oprijelo dela za uresničenje boljšega in srečnejšega življenja«. Tokratna pobuda ter vsebinska in oblikovna inspiracija so zadostovale za 26 številk.