skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Novi vek, 17. stoletje

Slava vojvodine Kranjske, ki jo je Janez Vajkard Valvasor izdal leta 1689, je neprecenljiv vir podatkov o razmerah ob koncu 17. stoletja. Z njimi si je mogoče ustvariti tudi dokaj popolno podobo o razširjenosti vinogradništva in vina, o pivcih ter o rabi in zlorabi vina v tistem času.

Preberi več
Valvasor poroča, da pridelajo na Vipavskem in na Krasu več vina kot žita. Pridelujejo belo in rdeče vino in ga prodajajo tudi na tuje. Posebej omenja vipavsko belo vino, ki, če se nezmerno ali na merice pije, pogosto naredi iz mož otroke in iz modrijanov norce, zato mu pravijo »kindermaher«.
 
Kot posebno ugodne kraje in lege za pridelovanje dobrega vina navaja Pasji rep pri Orehovici (ta je kot vinogradniška lega omenjen že v urbarjih za Senožeče iz leta 1476), Vrhé, Vrhpolje, Podrago, Slap, Lože in druge. Po Valvasorju so Vipavci delavni in podjetni, preživljajo se s pridelovanjem grozdja, vina in sadja. Na Vipavskem zorijo češnje takoj po sv. Juriju; ko zorijo na Gorenjskem, pa jim Vipavci že lahko postrežejo z grozdjem. Z večanjem obdelovalnih površin in kvalitetnejšim pridelkom se je razvila vinska trgovina. Primorska vina so našla trg v avstrijskih deželah in vse do Bavarske.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Barbara Sosič

Kontaktne osebe

Barbara Sosič

Ključne besede

ETNOLOGIJA, VINARSTVO, VINO, VINOGRADI, VINOGRADNIŠTVO, ZGODOVINA

Datum objave

01.04.2015 14:43

Zadnja sprememba

25.07.2018 11:23

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam