Notranjost

Cerkev sestavljata pravokotna, banjasto obokana ladja, ki jo spremljata vrsti nižjih bočnih kapel, in dolg ravno zaključen prezbiterij, v katerem je nekoč stala loretska kapela – nazareška hišica, posvečena leta 1669. Zgrajena je kot pravi bazilikalni tip cerkve, slavoločna stena pa deluje skoraj neopazno zaradi mogočnega prezbiterialnega dela. Banjasto obokan strop zaključuje tudi vršni del prezbiterija. Bazilikalna osvetljava z okni nad venčnim zidcem enakomerno osvetljuje prostor, stranske kapele pa so nekoliko temnejše, čeprav ima vsaka svoje okno. Pilastri, ki bogatijo profil delilnih sten stranskih kapel, ritmično zaznamujejo prostor in z bogatimi kapiteli podpirajo nekoliko razčlenjeni venčni zidec, ki teče pod obokom. Bogastvo opreme kljub širokemu časovnemu razponu nastajanja in stilnemu eklekticizmu le ustvarja baročno vzdušje.