Nicolò Fornasaro: vojaški dnevnik iz prve svetovne vojne

Pred in med prvo svetovno so bili v vojsko vpoklicani tudi mnogi Pirančani. Kljub temu, da je bil imperij že v zatonu, je Avstro-Ogrska začela vojno, v kateri so se borili vojaki različnih kultur in narodnosti. V vojsko je bil vpoklican tudi Nicolò Fornasaro, ki je kmalu postal vojni ujetnik.

Preberi več
Nicolò Fornasaro, rojen leta 1885 v Piranu, je bil potomec stare piranske družine, njegova mati je bila Angelica Pitacco iz znane sečoveljske družine.

Svoje ujetništvo je opisal v kratkem dnevniku, v katerega je zapisoval vtise in ure, ki jih je porabil za pot iz enega v drug kraj, imena krajev, v katerih je prebival in opravljal ujetniške obveznosti. Ta zvezek – dnevnik vsebuje samo nekaj strani, ki pa jih družina Fornasaro hrani kot relikvijo.

Zahvaljujemo se jim, da ta dragocena osebna pričevanja delijo z nami in bodo tako postala dokument časa iz prve svetovne vojne.

Amalia Petronio

Amalia Petronio