Natečaj za izdelavo grba

Grb je bil izbran preko predhodnega dovostopenjskega natečaja ob praznovanju 20. obletnice obstoja mesta, ki so ga praznovali leta 1968 in ne leta 1967, kakor bi lahko pričakovali, saj so 3. decembra leta 19471 na gradbišče novega mesta prišle prve delovne brigade, in to naj bi bil dejanski datum rojstva Nove Gorice (Martelanc 1972: 3). Res pa je, da je bil šele v letu 1948 postavljen temlejni kamen, ki je kasneje služil uradnim sklicevanjem na praznovanje okroglih obletnic. Ob 20-letnici praznovanja pa se je ponudila tudi priložnost, da Nova Gorica dobi svoj grb oz. “znak, ki bo simboliziral značilnosti Goriške, … mladega mesta.” (PANG, t. e. 1330) Nova Gorica je do sredine šestdesetih let “kot mesto v cvetju in zelenju” že precej zaslovel in kot je leta 1966 zapsial krajinski arhitekt Ivan Marušič, se je zamisel o “mestu v botaničnem vrtu”že uresničevala.