Zemljevid
Šivilja in kmetica Nataša Pirc je zrasla na Kovačiji, kot se imenuje zaselek kraja Drtija pri Moravčah. Kljub obveznostim in delu na kmetiji najde čas za vezenje – za izjemno zahtevno izdelovanje peče. Preberi več
Začne na jesen, ko se dnevi krajšajo in se drevje osuje. Medtem ko družina gleda televizijo, se Nataša zagleda v tanko belo bombažno blago in ga prebada z ostro iglo. Na koncu sredinca nosi okrašen naprstnik, bela nit v šivanki z drobnim ušesom pa prebada blago. »Za tole sem porabila kakih 250, morda 300 ur. Sicer je odvisno od zahtevnosti in obsežnosti okrasja.« Pričujoča Natašina peča je bogato okrašena z vezenimi rožami in drugimi rastlinskimi motivi. »Vse okrasje je narejeno z belim vezom, z belo tanko nitjo, ker je tudi blago čisto tanko, skoraj prosojno.«

ROČNA DELA, VEZENINE, VEZENJE