skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Nastanek in razvoj Tovarne šivalnih strojev Mirna (1954-1957)

Vojna je tudi v naših krajih povzročila hude posledice. Posebna značilnost v občini Mirna je bilo uničenje skoraj vseh gradov (Mirna, Lanšprež, Grič). Graščinske posesti so bile nacionalizirane, hkrati pa se je začelo ustanavljanje zadrug in gradnja zadružnih domov. Za zidavo le-teh je bil najbolj pripraven kamen, ki so ga našli med ruševinami gradov. Tako je začel nastajati tudi mirnski Zadružni dom, a je ostal nedograjen, dokler ga ni direktor Franjo Bulc uporabil kot temeljni objekt, ki je omogočil ustanovitev Tovarne šivalnih strojev Mirna.

Preberi več
Vse investicije so bile po takratnem zakonu vodene v okviru centralnoplanskega gospodarstva, vendar so bili za manjše naložbe pristojni okrajni ljudski odbori (OLO). Okrajni Ljudski odbor Novo mesto (OLO NM) je 10. novembra 1954 sprejel sklep, da se ustanovi podjetje z imenom »Mirna, podjetje za izvrševanje popravil in izdelavo šivalnih strojev«. Podjetje Adamčik z Dunaja je dobavilo vse potrebne stroje in orodja za izdelavo gonilnega mehanizma v najem z odlogom plačila. Šele sredi leta 1955 so jim dodelili nedograjeno stavbo zadružnega doma v uporabo in začeli z izvedbo gradbenih del, prve zaposlene pa so zaposlili novembra 1955. Prvi zaposleni so bili Vinko Plazar (mizarski mojster kot skladiščnik nadzornik), Jože Lunder (mehanik, mojster, delovodja), Milan Prijatelj (strugar, ključavničar) in Rudi Žibert (kovinostrugar kot kovinostrugar-mehanik). Proizvodnja paradnega šivalnega stroja Mirna – Csepel, ki je bil na kovinskem stojalu, se je večala.V novembru 1955 so začeli proizvajati spodnji gonilni ustroj za šivalne stroje JAX. Ta je bil nato dostavljen v tovarno šivalnih strojev v Linzu, kjer so ga vgradili v komplet šivalnega stroja.

Podjetje Mirna je leta 1956 začelo izvajati predvideni proizvodno-poslovni program. Montaža uvoženih šivalnih glav v kabinete in na kovinska stojala je napredovala. Že leta 1956 so bili vzpostavljeni poslovni stiki s tujimi podjetji, kot so Strobel, Dürkop, Adler, pozneje pa tudi z Veritas, Textima in Pfaf. Ozko grlo je predstavljala pravočasna dobava lesnih izdelkov (kabinetov), zato so se odločili, da bodo k Tovarni šivalnih strojev Mirna pripojili mizarsko podjetje Topol.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Patricija Tratar

Kontaktne osebe

Patricija Tratar

Ključne besede

Mirna, ŠIVALNI STROJI, tovarna

Datum objave

03.07.2014 11:57

Zadnja sprememba

16.01.2019 13:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam