Zemljevid

Po senzacionalnem odkritju leta 1926 in takojšnjem restavriranju ostajajo vprašanja o avtorju, naročniku, času nastanka in o vzrokih prekrivanja takšne mojstrovine z mlajšim, preprostim stropom, brez odgovorov. Prvo izčrpno raziskavo je leta 1929 objavil France Stele, umetnostni zgodovinar, ki je prepoznal motive in predstavil grafične predloge, po katerih je strop nastal. Podobno kot Stele so tudi Jože Curk, Stanislaw Szymanski, Ivan Stopar, Emilijan Cevc in Daša Pahor poskušali razrešiti skrivnosti, ki jih strop še vedno varuje.

Preberi več

Zaradi pava na ograji pritegne našo pozornost skupina moških na osrednjem polju. Podoba starejšega gospoda z negovano brado in urejeno pričesko kaže očitno podobnost s portretom grofa Janeza Ambroža Thurna-Valsassine na grafičnem listu z Dunaja. Zaradi slednjega lahko sklepamo, da je bil prav on naročnik stropa. Glede na to, da je grof umrl leta 1621, bi lahko nastanek stropa umestili v 1. četrtino 17. stoletja.

Gabrijela Kovačič

Robert Ožura