skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Najpomembnejša postranska stvar na svetu - zgodbe o klekljani čipki na Krasu

Nekoč je bila v čipkarskih središčih čipka najpomembnejši postranski vir zaslužka. Za male učenke čipkarskih tečajev je bilo klekljanje na vrsti takoj za obvezno šolo. Danes pa je za veliko klekljaric po vsem svetu izdelovanje čipk najpomembnejša postranska stvar na svetu.

 

Preberi več

Na razstavi predstavljamo klekljarske skupine s Krasa in njihove izdelke, spomine na Čipkarski tečaj Veliki Dol ter zgodbo, v kateri sta se srečala čipka in arhitekt Maks Fabiani.

Razstavo smo pripravili člani skupine Klinčki in kušinčki iz Kulturnega društva Kalunca ter Zavod Štrekljeva domačija v sodelovanju z osnovnimi šolami iz Dutovelj, Komna in Sežane ter slovenskima kulturnima društvoma Lipa iz Bazovice in Tabor z Opčin. Prvič je bila postavljena 11. junija 2016 v Štrekljevi domačiji v Gorjanskem, tudi kot del programa Svetovnega čipkarskega kongresa 2016 v Ljubljani, kasneje pa je obiskala še veliko krajev po Krasu. Nazadnje je gostovala v knjižnici v Komnu, od koder je prišla pobuda za objavo na Kamri.

Na razstavi so bile skupine predstavljene vsaka s svojim plakatom, njihovi izdelki pa so bili vpeti v stare okenske okvirje. Delovanje Državnega čipkarskega tečaja Veliki Dol je bilo predstavljeno s plakati ter starimi predmeti, vzorci, dokumenti ... Po razstavi je vodila 'rdeča nit': 47 metrov klekljane kitice za 47 let Čipkarskega tečaja Veliki Dol. Na kitici je bilo nanizanih 326 kraških kamenčkov za 326 učenk tega čipkarskega tečaja. 

Pozivamo vse, ki kar koli veste o čipkarski šoli Veliki Dol, imate morda fotografijo, veste anekdoto, hranite vzorce ali ste podedovali kleklje, da se povežete z nami. Vse bomo s hvaležnostjo fotografirali, naredili kopijo in si zapisali, vi pa boste prispevali k zgodbi, ki se počasi sestavlja.

Informacije nam lahko posredujete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., lahko se dogovorimo za srečanje (031 586 546) ali se povežete z nami preko profila Facebook (stran Klinčki in kušinčki). 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Neža Bandel

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, KLEKLJANJE, RAZSTAVE, čipke, ROČNA DELA

Datum objave

28.12.2016 15:59

Zadnja sprememba

28.12.2016 15:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam