Zemljevid  

Najemniška stanovanjska stavba v Ulici kneza Koclja 16

Med bogate Mariborčane se je uvrščal tudi tovarnar Anton Badl. Bil je solastnik tovarne usnja ob reki Dravi, v Kopališki ulici. Leta 1902 je Fritz Friedriger zanj izrisal načrte za gradnjo najemniške trinadstropne stanovanjske zgradbe na vogalu današnjih Ulice Vita Kraigherja in Ulice kneza Koclja 16 (nekoč vogal ulic Nagystrasse, Fabriksgasse in Augasse). Ker je bil Badl lastnik več zemljišč v mestu, je Friedriger med letoma 1902 in 1909 zanj zgradil kar šest hiš, bodisi vil bodisi dvostanovanjskih stavb. Številne nepremičnine so mu tako prinašale zelo soliden prihodek. 

Preberi več

Kot je sklepati po monogramu "CM" na eni izmed arhitekturnih risb najemniške stanovanjske hiše v Ulici kneza Koclja 16, je pri izrisih Badlove stavbe sodeloval tudi Max (Maks) Czeike, kasnejši Friedrigerjev družabnik. Czeike se je rodil 12. decembra 1879 v kraju Nový Jičín na Češkem. Izobraževal bi se naj na Dunaju pri Ottu Wagnerju in Teophilu von Hansnu. V Maribor se je preselil leta 1910, ko je postal Friedrigerjev družabnik, po Friedrigerjevem odhodu v Gradec pa tudi njegov naslednik. Mariboru je zapustil ok. 40 objektov, med katerimi prevladujejo družinske vile in večstanovanjske zgradbe. Poleg arhitekture se je ukvarjal tudi z urbanizmom in prostorskim urejanjem. Čeprav je v Maribor uradno prišel šele leta 1910, je možno, da je že leta 1902 občasno pomagal v Friedrigerjevem ateljeju.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Mag. Nina Hriberšek Vuk

Ključne besede

ARHITEKTURA, ARHITEKTI, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, STANOVANJSKE ZGRADBE, Maribor, Friedriger, Fritz, NAČRTI

Datum objave

21.05.2020 07:29

Zadnja sprememba

20.05.2020 14:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam