skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Na poti iz Ljubljane proti Štajerski se peljemo po dolini Črnega grabna. Na desni strani avtoceste, onkraj hribov, ki obdajajo avtocesto, se skriva čudovita, razgibana Moravška dolina. Nekdaj so vse glavne prometne poti potekale po dolini Črnega grabna, zato je Moravška dolina ostala skrita in zaprta. Zaradi tega se je v tej dolini razvil značilen moravški govor.

Preberi več

Moravška dolina se ponaša z mnogimi naravnimi lepotami in  kulturno dediščino, predvsem pa je znana po izdelkih domače obrti, ki so bili nekdaj pomemben vir zaslužka rokodelcev. Čeprav so mnoge obrti že skoraj izumrle, člani Društva rokodelcev nadaljujejo tradicijo ohranjanja ustvarjalnosti in običajev. Na Kamri je bila pred leti predstavljena digitalna zgodba Rokodelci in umetniki Moravške doline, ki je naletela na izjemen odziv. 

V okolici Moravč so odkrili za obdelavo primerne kamnine. To so moravški peščenjak, kremenov konglomerat ter apnenec, znan kot »peški marmor«. Stane Stražar v svoji knjigi Moravška dolina omenja, da so kamnolomi tu delovali že v rimskih časih. Kamen so potrebovali za sarkofage in kamnite krste. Peščenjak je bil primeren za izdelavo stebrov, obokov, reber in sklepnikov, portalov ter drugih cerkvenih elementov. Prav tako so iz peščenjaka izdelovali hišne portale in okenske okvire.

Dolina je bogato poraščena z gozdovi, po njenih tleh se vijeta dva glavna rečna tokova - Rača in Drtijščica. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Kristina Galun

Ključne besede

krajevna zgodovina, krajevne znamenitosti, Moravče, stare fotografije, stare razglednice

Datum objave

25.09.2020 11:20

Zadnja sprememba

11.08.2020 07:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam