Mladinski pisatelji v očeh Marjana Mančka

Marjan Manček, priljubljen slovenski ilustrator je avtor 22 ilustracij, na katerih je upodobil znane slovenske in tuje avtorje ter njihove knjižne junake. Preberi več
Marjan Manček rojen v Novem mestu je že v osnovni šoli najraje imel likovno vzgojo, v gimnazijskih letih je začel objavljati  karikature  in stripe za Pavliho. S svojimi ilustracijami je opremil več kot 100 slikanic.  Je avtor priljubljenih knjižnih junakov kot so Pedenjped, Peter Klepec, Mojca Pokrajculja ter  stripovska junaka Dajnomir in Miliboža z družine Hribcev, ki jih je tudi animiral.  Za svoje tri otroke je narisal Modrega medvedka in Medvedka Brunda. Njegova strast so risani filmi, za svoje ilustracije pa je bil tudi  večkrat nagrajen. S svojimi ilustracijami bogati tudi reviji Ciciban in Cicido. Danes ustvarja v Selščku pri Cerknici v ateljeju družinske hiše. 22 knjižnih ilustracij, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, je narisal posebej za Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto in od  leta 2009 predstavljajo stalno razstavo na Oddelku za mladino. V zbirki so na hudomušen in otrokom prijazen način predstavljeni mladinski avtorji in njihovi  knjižni junaki, kot so Erich Kastner in Dvojčici, Astrid Lindgren in Pika Nogavička, Collodijev Ostržek, Twainov Huckleberry Finn, Mali princ, Don Kihot, priljubljena Matilda, Mumini, vajenec Hlapič, Vandotov Kekec, Ciciban, Martin Krpan in drugi.

Ključne besede

ILUSTRACIJE, LITERARNI JUNAKI, Manček, Marjan, MLADINSKA KNJIŽEVNOST, SLOVENSKA KNJIŽEVNOST, SVETOVNA KNJIŽEVNOST