skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Mladika - lepotica ob Dravi

Na Ptuju, ob dravskem nabrežju v vzhodnem delu mesta, je leta 1902 vrata odprla novozgrajena šolska zgradba, danes znana pod imenom Mladika. V njej sta zavetje našli Dekliška ljudska šola Ptuj (Mädchen Volksschule Pettau) in Dekliška meščanska šola v Ptuju (Mädchen Burgerschule in Pettau). Ker je bilo novo šolsko poslopje res imenitno, se je zanj hitro uveljavilo poimenovanje »lepotica ob Dravi«.

Preberi več

V novi zgradbi je svoje prostore dobil tudi nemški dekliški dijaški dom (Deutsches Mädchenheim), ki se je po prvi svetovni vojni preoblikoval v slovenski dekliški zavod z imenom Mladika. Čeprav je ta zavod prenehal obstajati že v začetku 30-ih let 20. stoletja, se je ime Mladika obdržalo - ljudje so z njim poimenovali kar celotno stavbo. Danes nosi to ime ena od ptujskih osnovnih šol.          

Digitalna zbirka v kateri opisujemo zgodovino »lepotice ob Dravi«, markantne stavbe, v kateri so se šolale mnoge generacije Ptujčanov, je nastala v sodelovanju s ptujskim zbiralcem Francem Golobom, ki je za zbirko prispeval levji delež slikovnega gradiva. Ostalo, v tej zbirki prikazano slikovno gradivo, je iz zbirke razglednic Domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, nekaj pa tudi iz zasebne zbirke Borisa Bavdka, člana Zgodovinskega društva Kidričevo.

(Avtorica digitalne zbirke Mladika - lepotica ob Dravi: Melita Zmazek)

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Ptuj, OSNOVNE ŠOLE, ZGODOVINA

Datum objave

16.12.2016 12:59

Zadnja sprememba

10.06.2021 06:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam