Mladi Prekmurec (1936-1940)

Kulturno-literarno glasilo MLADI PREKMUREC je začel izdajati dijaški odsek Sokolskega društva Murska Sobota junija 1936 v knjižni slovenščini. Prvi urednik je bil takratni gimnazijec Franc Šebjanič, potem takratni visokošolec Ferdo Godina in za njim prav tako visokošolec Ivan Šiftar. Preberi več
V glasilu so se vrstile zgodovinopisne, etnološke, jezikoslovne, geografske in sociološke razprave, ki so po eni strani poglabljale samopoznavanje Prekmurja, po drugi pa pripomogle, da je preostala Slovenija pobližje spoznala Prekmurje in njene probleme. Mladi Prekmurec zagotovo sodi med najpomembnejše literarno-kulturno glasilo mlade prekmurske izobraženske generacije, ki je prerasel lokalne okvire in si postopoma utiral mesto v slovenski kulturološki revijalistiki. Skupno so izšli štirje letniki, zadnji decembra 1940.

Literatura:
Just, Franci: Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc, 2000.
Kuzmič, Franc: Bibliografija prekmurskih tiskov: 1920-1998. Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 1999.
Vincetič, Milan: Mladi Prekmurec: 1936-1940. Diplomsko delo. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za slovanske jezike in književnosti, 1982.