Zemljevid
Kot pravi sam Hribar v svojih spominih: "Naša hiša — pri Boldinčkovih — je bila majhna in lesena; tudi gospodarsko poslopje, ki se je hiše držalo, je bilo tesno. V hlevu moja roditelja nista nikdar imela več ko troje živinčet." (Moji spomini 1983, str. 9) Preberi več
Ivan Hribar se je rodil 19. septembra 1851 v Mengšu. V Hribarjevi družini je bilo šest otrok. Večkrat so se selili, ker je oče prekupčeval s posestvi. Ivan je bil bolehen otrok, a romanje k sv. Valentinu je naredilo njegovi božjasti konec. V šoli je hitro napredoval in takoj preskočil v drugi razred nižje gimnazije v Ljubljani. Težko se je prebijal, zato je prevajal in inštruiral, da je dobil kak dodaten goldinar.

V Mariboru je želel nadaljevati študij, a za to ni bilo ne podpore ne denarja. Pri banki Slavija so ga vzeli za praktikanta. Ker je bil priden in perspektiven, je kmalu potoval v Slavijine poslovalnice v Pragi, Brnu, na Dunaju in v Trstu. Leta 1875 je začel voditi ljubljansko generalno zastopstvo banke.

Leja Borovnjak

Hribar, Ivan (1851 - 1941), MLADOST