Milan Dolgan - Apel podobo na ogled postavi

Vsebino predstavlja zgodba Apel podobo na ogled postavi, ki jo je napisal Milan Dolgan in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Preberi več

Mati slavista Milana Dolgana je bila profesorica slovenščine in ljubiteljica gledališča. Avtor se spominja dramatizacije Prešernovega soneta Apel podobo na ogled postavi, ki so jo v letu 1945/46 uprizorili dijaki tretjega razreda jeseniške gimnazije pod vodstvom profesorja Mirka Mahniča. Avtor opiše vsebino soneta in obudi spomin na svojo vlogo v tej uprizoritvi, ko je z napačno naglašeno besedo meč povzročil med publiko nemalo smeha. Kot zaključuje avtor, je bilo gledališko dogajanje nekaj med naučeno šolsko igro in podjetno otroško gledališko ustvarjalnostjo ali igro.

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE