skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kot je zapisal Niko Slana na spletni strani OpenSoaring.com, je Milan Borišek resneje v svet jadralnega letenja vstopil 1946 leta v Vršcu, ko je opravil izpit za učitelja jadralnega letenja.

Preberi več

Leta 1948 so ga povabili v Litijo. Na nogometnem igrišču so pripravili telovadni nastop in predvideli tudi pristanek jadralnega letala, ki ga je upravljal Milan Borišek. Prostor niti slučajno ni ustrezal pogojem za pristanek, a je Milan z gotovostjo napovedal, da se bo ustavil tik pred golom na koncu igrišča. V veliko navdušenje prisotnih se je to res zgodilo.

Začetki letalstva v Litiji segajo v trideseta leta 20. stoletja. A le Milanu Borišku je uspelo, da je temu športu posvetil ves svoj čas in tudi življenje. Uresničile so se mu dolgoletne sanje, da bo nekoč sodeloval na svetovnem prvenstvu.

Mednarodna letalska federacija je 1949 v Clevelandu sklenila, da bo 1. svetovno prvenstvo v jadralnem letenju potekalo v švedskem Örebru. Poleg Jugoslavije so sodelovale še Danska, Finska, Francija, Anglija, Nizozemska, Norveška, Južna Afrika, Švedska, Švica in ZDA.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Aleksandra Mavretič

Kontaktne osebe

Sonja Perme

Ključne besede

LETALSTVO

Datum objave

26.04.2020 22:07

Zadnja sprememba

25.04.2020 09:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam