Meso v domači kuhinji

Sredi 19. stoletja je bilo uživanje mesa privilegij samo nekaterih družbenih plasti. Vendar se je sloj ljudi, ki jim je postajalo meso dostopnejše, zaradi razvoja industrije hitro širil, zato je poraba mesa pričela naraščati. Prehrambni sistem, ki je temeljil predvsem na žitih, je počasi pričel nadomeščati drug, v katerem so prevladovale živalske beljakovine in maščobe. K temu sta svoje prispevala tudi medregionalni transport (železnica) ter tehnologija predelave in konzerviranja hrane. Pregrada, ki je obstajala med razkošno porabo živalskih beljakovin pri nekaterih slojih mestnega prebivalstva in pomanjkanjem le-teh pri nižjih slojih prebivalstva in na podeželju, se je počasi pričela podirati.