skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Nekako od začetka 20. stoletja se v slovenskem trgovskem prostoru začno širiti plišaste igračke, med njimi tudi prvi medvedki, ki so bili sprva zaradi svoje cene dostopni le redkim.

Preberi več

Rojstvo mehkih igrač s premakljivimi udi si lastijo, čeprav dovolj miroljubno, Američani in Nemci. »Uradna« rojstna letnica plišastega medvedka, znanega kot medvedek Tedi, je 1903. Ime je dobil po ameriškemu predsedniku Theodorju Roosveltu. V nekem časopisu je namreč izšla njegova karikatura z lova, kjer nastopajo še trije majhni medvedki. Istega leta je bil v Leipzigu v Nemčiji sejem igrač, kjer so največ zanimanja poželi medvedki. Od takrat naprej je medved najbolj priljubljeni spremljevalec vsakega otroka. Prvi medvedki so bili plišasti. Lahko so tudi volneni, iz klobučevine, iz blaga, iz umetnega krzna, najdragocenejši pa iz pravega krzna. Včasih so jih polnili z žaganjem ali lesno volno, kasneje z ostanki sintetičnih tkanin ali s penasto gumo. Oči so bile sprva iz emajlirane pločevine, ki se je sčasoma obrabila, kasneje steklene ali plastične. Med seboj se medvedki razlikujejo po obliki telesa, ušes, gobčka, tačk.


Darja Kromar

 

Literatura:

Tomažič, T. (1999). Igrače. Ljubljana: Slovenski etnografski muzej.
Kos, M. (1988). Medvedek in druge živali. Pionir, 43(6), 33-34.

Fotogalerija

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Darja Kromar

Kontaktne osebe

Darja Kromar

Ključne besede

stare igrače

Datum objave

20.12.2019 07:55

Zadnja sprememba

20.12.2019 07:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam