skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Medved je priljubljena živalska maska, značilna predvsem za severovzhodno Slovenijo, zlasti jo srečamo na Ptujskem polju. Njen izvor je verjetno treba iskati v časih, ko so cigani vodili medvede po sejmih.

Preberi več
Medved je oblečen v obleko iz ovčje kože ali pa v obleko iz vrečevine, natlačeno s senom. V gobcu iz katerega mu visi rdeč jezik, ima zobe iz belega fižola. Vodi ga gonjač, ponavadi oblečen v cigana. Gonjač pri vsaki hiši zaigra na doma narejeno glasbilo, pri čemer prigovarja medvedu: »Pleši, pleši medola, te boš doba tolara …« Medved se pri tem vrti, pleše, preskakuje tudi ograje in se valja po tleh in se pri tem z veseljem zaletava v katero od radovednih deklet. Gonjača in medveda spremlja tudi pobirač, ki v košaro pobira nabrane darove. Maski medveda in gonjača ponazarjata ukročenega medveda in njegovega gonjača, ki sta nekoč hodila po vaseh in zabavala ljudi.

Medvedi velikokrat hodijo v skupinah, spremlja jih večje število gonjačev, oblečenih v stara oblačila in opremljenih z različnimi pripomočki: trobentami, palicami, koši za darove itd.Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Partnerji

Stanko Kozel

Ključne besede

MASKE, Ptuj, pust, PUSTNI OBIČAJI

Datum objave

21.08.2014 14:03

Zadnja sprememba

09.10.2018 10:17

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam