skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Matilda Serec, najstarejša Pomurka

Matilda Serec je v oktobru 2014 dopolnila 105 let. Vseh težkih in tudi lepih trenutkov svojega dolgega življenja se še zelo živo in dobro spominja. Nekaj teh je delila tudi z nami.

Preberi več
Z izredno prijetno sogovornico Matildo Serec iz Satahovcev pri Murski Soboti smo poklepetali o življenju nekoč in danes, o njenih spominih, katerih v 105.-ih letih ni malo. Od njenih rosnih let do danes se je marsikaj spremenilo, saj je tehnologija v zadnjih nekaj desetletjih izredno napredovala. Vse kar danes delamo s stroji oziroma le-ti delajo namesto nas, so v njenih mladih letih in tudi še kasneje delali ročno. Tudi zato, poleg splošnega pomanjkanja in revščine, je bilo življenje nadvse težko in naporno. O tem napredku tedaj še sanjali niso: "Nej bilou strojov kak gnesden, eh nanč nišče nej mislo nikdar ka tou kaj bo."
Doživela in preživela je obe svetovni vojni ter vse življenje trdo delala na kmetiji. Niso je zlomile ne življenjske preizkušnje ne osebne izgube, ampak je vselej z vedrim korakom stopila v nov dan. Katere so bile tiste ključne življenjske prelomnice oziroma postaje v njenem življenju, kako se je soočila z njimi in v kakšnem spominu so ji ostale, je v prisotnosti hčerke Irene zaupala tudi nam.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Datum objave

27.03.2015 00:00

Zadnja sprememba

19.01.2019 17:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam